Lysan Zanglespraktijk - Zanglessen voor wie iets nieuws uit de eigen stem wil halen
RSS

Recente posts

Organiseren maar...
Dat is lang geleden
Even bijkletsen
Zo is het leven
Euforie

Categorieën

Gezondheid
Inspiratiebronnen
Reilen en zeilen
Welkom
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Even bijkletsen

Wat vliegt de tijd, en ik kom er veel te weinig aan toe deze blog regelmatig bij te houden. Maar goed, nu is het weer zover.   De spreekwoordelijke inkt van mijn vorige blog was nog niet droog, toen ik het bericht hoorde van het overlijden van bariton Dietrich Fischer-Dieskau. Hij was een van de grootste liedzangers van de twintigste eeuw, maar hij was meer dan dat. Ook als operazanger maakte hij furore, en hij schreef verschillende boeken over zingen en zangrepertoire. Bijzonder aan zijn zingen was de combinatie van verstaanbaarheid, klankkleur en expressie. Vaak hoor je bij zangers een van deze drie ondersneeuwen bij de rest, maar Fischer-Dieskau deed het ‘gewoon’ allemaal. Zangeres Annet Andriessen noemde hem “de Sinatra van de klassieke muziek” en doelde daarmee op zijn perfecte gevoel voor timing. Muziek en tekst vormden bij hem een eenheid, waarbij hij wel altijd de tekst net iets voorop zette. Niet ten koste van de muziek, maar omdat het woord nu eenmaal dat is wat we als zangers meer hebben dan instrumentalisten, dat is onze grote uitdrukkingsvorm. Helaas heb ik hem nooit live mogen zien (en horen), maar gelukkig zijn er nog de vele opnamen om ons te herinneren hoe mooi een mens kan zingen.   

De laatste dagen ben ik druk geweest met de nasleep van de leerlingenuitvoering. ‘Nasleep’ klinkt misschien wat negatief, maar zo bedoel ik het niet. Het samen beluisteren van de cd-opname, daar kritische kanttekeningen bij maken zodat de definitieve cd nog beter wordt… en verder de foto’s van de uitvoering. Dat viel tegen. Ik dacht: “Die zet ik even op Picasa en dan kan iedereen ze zien,” niet wetend dat bij Picasa het nieuwe privacybeleid van Google van kracht is: iedereen moet nu inloggen. En dat wil niet iedereen, wat ik snap. Uiteindelijk geloof ik een werkbare oplossing te hebben gevonden, die ik eigenlijk niet fraai vind, dus voor volgend jaar bezin ik me op een beter idee.   

Ondertussen nadert de zomervakantie. In de maand juni is het voor mij en mijn leerlingen nogal eens afzien op de avonden, omdat het in mijn leskamer zo enorm warm kan worden. Dus je hoort mij niet echt mopperen over het weer zoals het nu is, al mag het best een tikje droger (of nog beter: alleen 's nachts regen...). Maar ja, we hebben dat gelukkig ook niet voor het uitkiezen, anders werd het een puinhoop in de wereld. En er is ook niks met af en toe lekker 'Singing in the Rain', toch?

Eind augustus is in Utrecht weer het Festival Oude Muziek, wereldwijd het best bekendstaande festival op dit gebied. Hoewel het programma me de laatste jaren minder aanspreekt, omdat ik toch vooral een middeleeuwen-mens ben wat het bezoeken van concerten betreft, is het wel een mooi geheel geworden. Het draait vooral om Sweelinck, Schütz en Bach, met onder meer als artist in residence dirigent Masaaki Suzuki – die wat mij betreft zelfs zijn leermeester Ton Koopman overtreft bij het uitvoeren van de werken van Bach. Zijn Bach Collegium Japan zingt ongelooflijk helder, soepel en vrij, en het is zelden hoorbaar dat dit geen Europese zangers zijn, zo verstaanbaar. 
Misschien een tip voor enthousiaste koor- en Bachzangers onder jullie: de BachMarathon op zondag 2 september. Zelf meezingen in verschillende Bachcantates en een korte mis, onder leiding van de beroemde koordirigent Erik van Nevel. Kijk hiervoor op www.oudemuziek.nl/bachmarathon.
En, als je meedoet, mail eens hoe het bevallen is...!


3 Reacties op Even bijkletsen:

Comments RSS
falske ure til salg on dinsdag 25 december 2018 02:54
Please Keep Them Coming.
Reageren op een reactie


parfait chaussures gucci on zondag 30 december 2018 19:44
New office manager teaching private lessons here for the more anything please see me at the front counter.link
Reageren op een reactie


repliche iwc orologi on vrijdag 29 maart 2019 11:18
Simple and helpful contents are always helpful to readers to get good kind of information.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint