Lysan Zanglespraktijk - Zanglessen voor wie iets nieuws uit de eigen stem wil halen
RSS

Recente posts

Organiseren maar...
Dat is lang geleden
Even bijkletsen
Zo is het leven
Euforie

Categorieën

Gezondheid
Inspiratiebronnen
Reilen en zeilen
Welkom
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Zo is het leven

Wat kan er toch veel gebeuren in korte tijd. Is het niet buiten een mens, dan wel van binnen…. Gisteren zong ik in een kerkdienst ter gelegenheid van Hemelvaart in het UMC Utrecht. Deze dienst had voor mij wel een speciaal tintje, want ik had net de dag tevoren gehoord van het overlijden van mijn vroegere yogaleraar, Franklin van Vliet, op 49-jarige leeftijd. Niet alleen heb ik vier jaar lang yogales van hem gehad, Franklin was ook zanger en in het verleden hebben we verschillende malen in de kerkdiensten van het UMC samen gezongen als de organiste voor Kerst- of Paasvieringen een kwartet had geformeerd. Franklin had een prachtige warme bariton. Hij zal zeer gemist worden. 

Ik moest daardoor ook meteen weer denken aan Mark van Kuilenburg, organist van de Janskerk in Utrecht die een half jaar geleden overleed, eveneens 49 jaar oud. Ook met Mark heb ik regelmatig gemusiceerd, bovendien was hij zowel een oud-huisgenoot als een oud-studiegenoot van me (met tien jaar tussenruimte tussen het eerste en het tweede…). Het is wrang als mensen zo vroeg moeten gaan, maar ik ontdek dat ik ook steeds meer ga ervaren hoe de dood bij het leven hoort en hoe er toch een zekere harmonie in alles te vinden is. 

Een klein lichtpuntje was gisteren dan ook dat jonge pimpelmeesje, dat zich tegen mijn raam buiten westen vloog, maar na een kwartiertje in mijn hand (zorgvuldig buiten bereik van de buurkat gehouden) weer dapper naar ‘zijn’ boom terugvloog. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, was immers het motto van mijn leerlingenuitvoering, en ik hoop dat dit vogeltje ook binnenkort het hoogste lied zal zingen. 

Om nog even op het thema organisten terug te komen: woensdagavond was op radio 4 een optreden te horen van Matthias Havinga, bij de inwijding van het Van Straaten orgel in het Amsterdamse Orgelpark.  Ik heb enkele jaren met Matthias samen mogen werken (dan wel in zijn hoedanigheid als pianist). Hij was onze begeleider in een serie kinderopera-concerten, maar heeft ook drie jaar lang zeer succesvol mijn leerlingenuitvoeringen begeleid. Ik vond het erg jammer dat hij daarmee stopte, omdat zijn carrière hem andere kanten op stuurde, en ben blij hem nu nog af en toe op de radio te horen. 

Overigens werd een deel van dat radioconcert verzorgd door Ensemble Gregoriana. Met deze drie mannen heb ik regelmatig samengewerkt (en eind van dit jaar zullen we dat weer doen), in concerten waarin zij gregoriaans zingen en ik muziek van Hildegard van Bingen. 

Wat weer een aardige link is naar het bericht dat ik gisteren hoorde van Frans Sellies, de organist in de UMC-kerkdienst: dat Hildegard afgelopen 10 mei heilig verklaard is. Velen dachten dat ze dat allang was, maar nee, pas sinds een week mogen we spreken van Sint Hildegard. Nu zal ik haar muziek met nog meer devotie zingen…   

3 Reacties op Zo is het leven:

Comments RSS
Thea Wamelink on vrijdag 18 mei 2012 09:40
Ja, Lysan, een voor onze familie bekende dag, die dag waarop Hildegard van Bingen - van wie ik je al dikwijls liederen heb horen zingen - heilig is verklaard. Want het is ook de verjaardag van je broer. Om nooit te vergeten dus.
Reageren op een reactie


Lysan van Winden on vrijdag 18 mei 2012 13:02
Ja, en dat niet alleen, Hildegard's naamdag en sterfdag is 17 september, de verjaardag van mijn opa, die ook zanger was. Zo zie je dat echt alles weer in elkaar past.
Reageren op een reactie


repliche panerai orologi on vrijdag 29 maart 2019 19:54
expertise both fun and practical, making use of apparatus as well as plasma displays, 330 ° verticle with respect on the filter, a 3d model animation, noise outcomes,
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint