Lysan Zanglespraktijk - Zanglessen voor wie iets nieuws uit de eigen stem wil halen
RSS

Recente posts

Organiseren maar...
Dat is lang geleden
Even bijkletsen
Zo is het leven
Euforie

Categorie├źn

Gezondheid
Inspiratiebronnen
Reilen en zeilen
Welkom
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Verkoudheden en andere kou-problemen

Nu de winter echt is ingevallen en de vragen over een Elfstedentocht alweer het gesprek van de dag zijn, wil ik het eens hebben over kou. Vanochtend was ik extreem vroeg in mijn leskamer om de verwarming aan te zetten na een weekend van uitstaan (en dat met strenge vorst in de nacht...), en dat was een mooi moment om eens na te denken over in de kou zitten. 
Ik ben van nature geen koukleum, en vond het als student al onzin om te stoken als het ook zonder kon. Zodat ik soms bij tien graden zat te studeren, dikke trui en sloffen aan, kop thee in mijn handen, en mijn adem wolkte soms over mijn studieboeken.
Later ben ik daar minder spartaans in geworden. Overkwam die kou me alleen nog als ik het niet helpen kon. Zingen en harp spelen in een onverwarmde kerk in januari, bijvoorbeeld. Met een dunne concertjurk aan. Mijn vingers waren stroef en traag, het viel niet mee. Op de momenten dat ik even niks te doen had, zat ik binnensmonds te klappertanden. Later hoorde ik van een collega dat het er negen graden was geweest...
Maar nog steeds probeer ik het in huis niet hoger op te stoken dan ik echt nodig. Aan de andere kant heb ik wel geleerd om me, als ik naar buiten ga, flink in te pakken. Zeker de laatste weken. Ik was in december flink verkouden, en meende dat ik er vanaf was. Toen ben ik begin januari op een niet eens zo koude, zonnige middag 2 keer zonder muts een straat overgestoken (auto uit, huis in, en terug). De volgende dag had ik weer keelpijn. Mijn verkoudheid kwam terug, en hoe. Een paar weken heb ik er last van gehad, en het is nog niet over. Goed warm houden is een belangrijk geneesmiddel daarbij. Dus toch de verwarming maar weer wat hoger dan ik geneigd ben.
Sindsdien valt me weer op hoeveel mensen het, zelfs met deze extreme kou, niet nodig vinden zich buiten goed in te pakken. Nu moet iedereen dat natuurlijk zelf weten, maar dit moet me toch van het hart: ik ben niet de enige met een hardnekkige verkoudheid, en verbaas me over mijn leerlingen die zelf verkouden zijn, en dan toch zonder muts of sjaal, met open jas, van mijn voordeur naar de auto lopen. Oké, een kort stukje, je warmt snel genoeg weer op, maar toch kun je zo net weer teveel warmte kwijtraken. Je verliest meer warmte via een onbedekt hoofd dan de meeste mensen denken. En dat is volgens mij 1 van de redenen dat verkoudheden niet over gaan. We zijn zo gewend aan warm zijn, door onze centraal verwarmde huizen, dat zo'n kort moment van heftige afkoeling harder aankomt dan we zelf beseffen, zeker als onze weerstand niet optimaal is.
Overigens: ook te dunne schoenen of kousen kunnen hier een rol in spelen, koude voeten en verkoudheid zijn geen goeie combinatie voor een snel herstel.
Ja, oké, ik weet het, ik klink natuurlijk als een oud wijf, maar ik ben ervan overtuigd dat we verkoudheden niet serieus genoeg meer nemen. En nogmaals, dat is ieders eigen keuze, maar als de verkoudheid ons zingen beïnvloedt, vind ik het toch een belangrijk punt van aandacht.
Binnenkort meer!


6 Reacties op Verkoudheden en andere kou-problemen:

Comments RSS
Emilia Blijdenstein on maandag 6 februari 2012 21:16
Hallo vanuit Guatemala, waar het nu toch echt officieel zomer is. Ik heb net een verkoudheid met keelpijn overgenomen van mijn schoonzusje die onder de antibiotica zit. Morgen ga ik het Caraibisch gebied in, kijken of het beter gaat. GroeT, EMILIA
Reageren op een reactie


goedkoopste rolex horloge on zondag 15 juli 2018 09:41
You have done a great job.
Reageren op een reactie


perfecte replica Ray-Ban on dinsdag 25 december 2018 05:58
Thanks for making the sincere strive to give an explanation for this.
Reageren op een reactie


nep rolex Herenhorloges on maandag 31 december 2018 04:59
It has got it all, information, benefits and overview.link
Reageren op een reactie


replica vacheron constantin ho on zaterdag 30 maart 2019 08:13
I am so glad.
Reageren op een reactie


storiesig on donderdag 20 juni 2019 03:27
very informative and educative post. and bookmarked this blog..
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint