Lysan Zanglespraktijk - Zanglessen voor wie iets nieuws uit de eigen stem wil halen
Docent: Lysan van Winden, zangpedagoog en mezzosopraan
 
 

voor info over de cd Sibylla Rhenensis: zie verderop op deze pagina
 
Ik ben geboren in 1962. Na enkele jaren in de journalistiek werkzaam te zijn geweest, kreeg ik op mijn 25e mijn eerste zangles, en binnen enkele maanden was me duidelijk dat ik hierin verder wilde. Ik volgde mijn opleiding onder meer aan de Schumann Akademie en het Utrechts Conservatorium. Al tijdens mijn studie ontdekte ik hoeveel plezier ik aan het lesgeven beleefde. Vanaf 1997 heb ik mijn eigen lespraktijk. Na mijn opleiding ging ik me verdiepen in yoga en meditatie, en ik volgde cursussen op het gebied van Alexandertechniek en stemexpressie. Ook volgde ik een workshop bij Jan Kortie. Kennis uit deze cursussen pas ik met regelmaat toe in mijn lessen.   

Werkzaamheden en ervaring 
Enkele jaren lang gaf ik in de zomer in Driebergen een ZomerZangVierdaagse van vier opeenvolgende ochtenden waarin samen zingen werd gekoppeld aan lichamelijk actief zijn. Dit gebeurde in de vorm van yoga, lichaamswerk en intensieve ademhalingsoefeningen in de buitenlucht.  Wellicht zal dit in de toekomst opnieuw worden georganiseerd.

Uitvoerend musicus 

Als zangeres heb ik mij gespecialiseerd in de uitvoering van middeleeuwse muziek. Aanvankelijk deed ik dat in een ensemble met enkele instrumentalisten, sinds enkele jaren richt ik mij op solo-optredens waarbij ik mijzelf begeleid op de kleine harp. Ook maak ik met enige regelmaat deel uit van een ensemble dat religieus werk uit de vroegbarok uitvoert. Daarnaast zing ik regelmatig in kerkdiensten.
Samen met het door mij opgerichte ensemble Opera Eigen Wijs verzorgde ik programma’s met verhalen, poppenkast en klassieke muziek voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In het Mozartjaar 2006 boekten we groot succes met het programma Rosina en de Vogelman waarin de (vertaalde) operamuziek van Mozart centraal stond.   

Op zondag 23 maart 2014 presenteerde ik mijn eerste cd: Sibylla Rhenensis, met liederen van Hildegard van Bingen.
De cd is een compilatie van live-registraties van concerten die ik gaf in combinatie met ensemble Gregoriana en altviolist Servaas van der Mullen.
De cd kost € 20. Voor bestellingen: stuur een e-mail


beluister een voorbeeld-track van de cd:
O beata infantia
zang en harp
Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
Meer Hildegard
Op verzoek voer ik het programma van mijn cd ook in concertvorm uit. Tevens kan ik een combinatie verzorgen van een lezing met concert: in de lezing zal ik uitgebreid ingaan op Hildegards leven en muziek, waarbij de gesproken tekst wordt afgewisseld met de muziek, ter illustratie van het verhaal. Een gedegen inleiding op dit stukje muziekgeschiedenis van de middeleeuwen, ook geschikt voor 'leken'.
 
Inspiratie
Een kunstzinnig vak beoefenen kan niet zonder zelf inspiratie bij anderen op te doen.

Ik raak geïnspireerd door:


tenor Reinoud Van Mechelen zingt Souviens-toi du larcin van Marc-Antoine Charpentier

alt Natalie Stutzmann zingt delen uit het Stabat Mater van Vivaldi

sopraan Hana Blažíková en countertenor Kangmin Justin zingen Pur ti miro van Claudio Monteverdi - het eerste liefdesduet uit de muziekgeschiedenis


Journalistiek
Overigens ben ik nog steeds af en toe in mijn oude vak actief. Ik schrijf columns, maar ook programmateksten bij klassieke concerten. Verder publiceer ik incidenteel korte verhalen, interviews en andere artikelen, en werk met enige regelmaat als tekstcorrector en eindredacteur.
Voorbeelden van teksten:
programmaboekje Renaissance Quartet
 
Van Bach naar jazz.doc (DOC — 35 KB)
programmaboekje Van Bach naar Jazz
Behalve voor het geven van zanglessen, kunt u mij inhuren:
- als zangeres bij een bruiloft, doop of uitvaart of andere bijzondere gelegenheid - zowel solistisch met eigen harpbegeleiding, als ook begeleid door een pianist of organist naar uw keuze
- voor het geven van teambuilding in een bedrijf of organisatie
Tarieven op aanvraag
 
 
 
  
 Als een vogel precies kon zeggen wat hij zingt, waarom hij zingt en wat het in hem is dat zingt, zou hij niet meer zingen
(Paul Valéry, Frans dichter, 1871-1945)
 
 
 
 
 
 
zangles in Zeist - zangles in Driebergen - zangles in Zeist - zangles in Driebergen - zangles

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint